Kontrasti

Kontrasti: Funkcioniše li protivgradna zaštita u Srbiji?

Proteklih dana Srbija je, kao i ostatak regiona, bila suočena sa velikim vremenskim nepogodama. Samo u proteklih nedelju dana, obilne kiše i grad pričinili su poljoprivrednicima štetu koja se meri milionima evra. Stradali su usevi, voćnjaci, vinogradi, posebno u zapadnoj, ali i u centralnoj Srbiji, poput opštine Topola – gde se šteta procenjuje na najmanje […]

Proteklih dana Srbija je, kao i ostatak regiona, bila suočena sa velikim vremenskim nepogodama. Samo u proteklih nedelju dana, obilne kiše i grad pričinili su poljoprivrednicima štetu koja se meri milionima evra. Stradali su usevi, voćnjaci, vinogradi, posebno u zapadnoj, ali i u centralnoj Srbiji, poput opštine Topola – gde se šteta procenjuje na najmanje 20 miliona evra. Da li se i koliko može protiv sila prirode? U kojoj je meri sistem protivgradne zaštite u Srbiji efikasan – teme su o kojima razgovaramo sa našim gostima:

– Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola,
– Miroslav Mijatović, Podrinjski antikorupcijski tim Loznica (autor studije “Zašto ne funkcioniše protivgradna zaštita u Srbiji?”) 

Napominjem da smo u goste zvali i predstavnike RHMZ, koji je nadležan za protivgradnu zaštitu, kao i Ministarstva poljoprivrede – odgovorili su nam da nisu u mogućnosti da gostuju u emisiji jer su, kako su naveli, svi načelnici nadležnih službi na terenu, budući da je u Srbiji u toku procena štete od prošlonedeljnih nepogoda.