Kontrasti

Kontrasti: Izborni zakon BiH

U decembru prošle godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da Izborni zakon BiH ne osigurava ravnopravnost i zastupljenost svih građana. Da bi izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru 2018. godine, imali legitimitet, državni parlamentarci trebaju promijeniti Izborni zakon. Već godinu nema političkog saglasja o tome kako izraditi regulativu kojom bi bile […]

U decembru prošle godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da Izborni zakon BiH ne osigurava ravnopravnost i zastupljenost svih građana. Da bi izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru 2018. godine, imali legitimitet, državni parlamentarci trebaju promijeniti Izborni zakon. Već godinu nema političkog saglasja o tome kako izraditi regulativu kojom bi bile ispoštovane odluke Ustavnog suda i međunarodnih institucija, čiji je zaključak da postojeći zakon diskriminiše građane Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, u parlamentarnoj proceduri bili su različiti prijedlozi, ali nijedan nije konačno i usvojen. Zašto je tako, šta su najveće prepreke i kakvi su izgledi da zakon bude usvojen na vrijeme, pokušali smo saznati u Kontrastima.

Naši gosti su bili Šefik Džaferović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, i Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH.

Emisiju je uredio i vodio Saša Delić.