Kontekst

Može li novoizabrani reformistički predsjednik donijeti promjene Iranu? | Kontekst

Novoizabrani iranski predsjednik Masoud Pezeshkian obećao je da će tu zemlju otvoriti prema ostatku svijeta i smanjivati tenzije u pregovorima o nuklearnom programu.

Novoizabrani iranski predsjednik Masoud Pezeshkian obećao je da će tu zemlju otvoriti prema ostatku svijeta – vodeći pragmatičniju vanjsku politiku – i smanjivati tenzije u pregovorima o nuklearnom programu. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, koji odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima, čestitao je novoizabranom predsjedniku, pozivajući na saradnju. Izbore je obilježila niska izlasnost.

Pezeshkian je često kritikovao gušenje političkog i društvenog otpora u zemlji, a od vlasti je tražio pojašnjenje u vezi sa smrću Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru nakon navodnog kršenja pravila o odijevanju, što je pokrenulo proteste širom zemlje.

Koliko promjena novoizabrani reformistički predsjednik može donijeti u iranskoj vanjskoj i unutrašnjoj politici za “Kontekst” govore Denijal Jegić, profesor komunikacijskih nauka na Libansko-američkom univerzitetu u Bejrutu, Admir Mulaosmanović, vanredni profesor na Odsjeku za političke nauke i javnu administraciju Univerziteta u Balikesiru, i Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera