Kontekst

Aktuelnosti u ratu Izraela protiv Gaze | Kontekst

Za Al Jazeeru govore vanjskopolitički analitičar Mirko Dautović, novinar Richard Medhurst i Anisha Patel, viša istraživačica i članica Odbora u organizaciji Law for Palestine.

Eventualna pobjeda Donalda Trumpa i republikanaca mogla bi značiti nastavak politike normalizacije odnosa Izraela i arapskih država, zanemarujući palestinsko pitanje, dok dvosmislenost o rješenju s dvije države ostaje.

I iranski predsjednički izbori, u kojima umjereni reformista i konzervativni kandidat idu u drugi krug, mogli bi utjecati na krizu s Libanom, ovisno o pobjedniku.

Rat u Gazi traje osam mjeseci, a Izrael se suočava s upornim otporom i ima nejasne ciljeve koje još nije ostvario.

Protesti protiv Netanyahuove vlade traju mjesecima te je i dalje veoma aktuelno pitanje šta će biti s njom. Izrael ne poštuje odredbe najviših međunarodnih sudova na kojima se vode procesi protiv njega.

Puštanje Juliana Assangea nakon 14 godina može ponuditi važne pouke o cenzuri i slobodi medija u kontekstu izraelskog sukoba s Gazom.

O ovim aktuelnostima za Al Jazeeru govore vanjskopolitički analitičar Mirko Dautović, novinar Richard Medhurst i Anisha Patel, viša istraživačica i članica Odbora u organizaciji Law for Palestine.

Emisiju uredila i vodila Hanan Nanić.

 

Izvor: Al Jazeera