Kontekst

Izbori za Evropski parlament | Kontekst

Ekološki aktivisti traže odlučno djelovanje s ciljem izbjegavanja katastrofalne nestašice vode u budućnosti.

U nedjelju, 9. juna, održavaju se izbori za Evropski parlament, na kojima će građani zemalja članica direktno birati 720 novih zastupnika u toj instituciji.

Iz Evropske unije naglašavaju da je riječ o izborima na kojima građani mogu oblikovati budućnost Evrope, jer se, kako kažu, dvije trećine zakona koji se usvoje u zemljama članicama zasnivaju na evropskom zakonodavstvu. Izbori se održavaju i u vrijeme velikih geopolitičkih pomjeranja u svijetu, kada je taj blok razjedinjen u vezi s nekim vanjskopolitičkim tačkama, poput izraelskog rata protiv Gaze i migracija, ali i u vrijeme protesta poljoprivrednika u više zemalja članica koji se protive zelenoj tranziciji, koja je u vrhu prioriteta Brisela. Od zemalja regije na ove izbore izlaze građani Hrvatske i Slovenije.

O ovim temama za Al Jazeeru govore: Marko Boko, iz Ureda Evropskog parlamenta u Hrvatskoj, zadužen za odnose s javnošću i programe za mlade, Mario Munta, docent na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, i Marko Hočevar, docent na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani.

Urednica i voditeljica: Hanan Nanić

Izvor: Al Jazeera