Kontekst

Lokalni izbori u Srbiji – Mora li opozicija promijeniti strategiju? | Kontekst

Vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je, po zatvaranju birališta, pobjedu u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih uprava u Srbiji.

Vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je, po zatvaranju birališta, pobjedu u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih uprava u Srbiji, nakon izbora održanih jučer u 67 gradova i 23 gradske općine. Prema procjenama, lista “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” najvjerovatnije će imati 64 od 110 vijećnika u Skupštini Grada Beograda, što im je dovoljno da sami formiraju vlast. To je za deset mandata bolji rezultat u Beogradu u odnosu na decembarske izbore, koji su sada ponovljeni. Prema posljednjim informacijama, kad je riječ o broju mandata, opozicija u Čačku i Nišu u mrtvoj je trci sa SNS-om.

Izlaznost na lokalnim izborima u Srbiji bila je približno 10% manja u odnosu na glasanje 17. decembra, objavili su nevladin Centar za slobodne izbore i demokratiju i agencija IPSOS.

Mora li opozicija promijeniti strategiju i ima li vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, razloga za pobjedničku euforiju, uzme li se u obzir niska izlaznost i postotak osvojenih glasova, za Kontekst govore: Cvijetin Milivojević, politolog, Duško Radosavljević, politolog, i Đorđe Trikoš, stručnjak za strateške komunikacije.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera