Kontekst

Mogu li priznavanja Palestine promijeniti status quo? | Kontekst

Je li riječ o simboličnom priznavanju, koliko ono može doprinijeti palestinskom pitanju i koji mehanizmi preostaju u pozivima na odgovornost Izraela?

Slovenija, Irska i Španija u utorak su priznale Palestinu. Vlada Slovenije danas je usvojila tu odluku i uputit će je parlamentu na potvrđivanje.

Nakon 274 dana izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 36.000 Palestinaca, uglavnom žena i djeca, te teških napada na civile, izbjeglice u Rafahu proteklih dana, kao i otkrivenog uništenja u kampu Jabalia, ova priznavanja postavljaju nekoliko pitanja. Posebno u kontekstu aktuelnih procesa protiv Izraela na najvišim međunarodnim sudovima.

O tome je li riječ o simboličnom priznavanju, koliko ono može doprinijeti palestinskom pitanju i koji mehanizmi preostaju u pozivima na odgovornost Izraela, za Al Jazeeru govore: Božo Kovačević, diplomata i bivši ambasador Hrvatske u Rusiji, Huda Abudagga, pravna istraživačica u organizaciji Law for Palestine, i Faris Kočan, profesor na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Emisiju uredila i vodila Hanan Nanić.

Izvor: Al Jazeera