Kontekst

Izrael nastavio smrtonosne napade nakon odluke ICC-ja | Kontekst

Izrael je izveo više od 60 zračnih napada u posljednjih 48 sati, uključujući i posljednji u Rafahu gdje je u izbjegličkom kampu, koji je važio za sigurnu zonu.

Izrael je izveo više od 60 zračnih napada u posljednjih 48 sati, uključujući i posljednji u Rafahu gdje je u izbjegličkom kampu, koji je važio za sigurnu zonu, sinoć ubijeno najmanje 45 Palestinaca, dok ih je 250 ranjeno.

Napadi su izvedeni nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafah, navodeći da je ona “ogroman rizik” za hiljade Palestinaca koji su našli sklonište u najjužnijem dijelu Pojasa Gaze.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda ranije je zatražilo naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Gallanta, kao i više zvaničnika Hamasa.

Istom sudu tužbu su podnijeli i Reporteri bez granica zbog ubistva više od 100 novinara koji su izvještavali iz Gaze od početka rata. Za Kontekst o ovim pitanjima govore Denijal Jegić, profesor komunikacijskih nauka na Libansko-američkom univerzitetu u Bejrutu, Stevan Gajić, politolog i naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, i Admir Mulaosmanović, vanredni profesor na Odsjeku za političke nauke i javnu administraciju Univerziteta u Balıkesiru.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera