Kontekst

Šta znači nova ruska ofanziva za nastavak rata u Ukrajini? | Kontekst

Ofanziva na Harkiv postavlja pitanje je li riječ o uspostavljanju tampon-zone koja bi od ukrajinskih napada štitila ruski grad Belgorod ili, ipak, o dubljem ruskom probijanju u ukrajinsku teritoriju.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da njegove snage postižu rezultate u nekim borbama protiv ruskih snaga u Harkivskoj oblasti. Otkad je ruska ofanziva počela 10. maja, iz te oblasti raseljeno je 14.000 ljudi, a njih još 189.000 je uz granicu s Rusijom te su, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, u opasnosti zbog aktuelnih borbi. Analitičari upozoravaju da su sljedeće sedmice ključne, a ofanziva na Harkiv postavlja pitanje je li riječ o uspostavljanju tampon-zone koja bi od ukrajinskih napada štitila ruski grad Belgorod ili, ipak, o dubljem ruskom probijanju u ukrajinsku teritoriju. Istovremeno, postavlja se i pitanje o pomoći, odnosno obnovi pomoći Zapada Ukrajini, koja je sada postala i tema sukoba američkih demokrata i republikanaca.

O ovim temama za Al Jazeeru govore Jared Goyette, novinar i urednik u “The Ukrainians Media”, Igor Tabak, vojni analitičar portala “OBRIS – Obrana i sigurnost”, i Neven Anđelić, gostujući profesor na Univerzitetu u Bologni.

Izvor: Al Jazeera