Kontekst

Gubi li Netanyahu podršku SAD-a? | Kontekst

Joe Biden je prije nekoliko dana rekao je da će Izrael, ako ovako nastavi, izgubiti podršku širom svijeta, dok je Kamala Harris pozvala na trenutni prekid vatre od šest sedmica.

Sjedinjene Američke Države pet mjeseci pružaju vojnu, finansijsku i diplomatsku podršku Izraelu u ratu u Gazi. Dok su druge zemlje, poput Južnoafričke Republike, pokretale slučajeve za genocid na Međunarodnom sudu pravde ili predlagale rezolucije o prekidu vatre u najvišim tijelima Ujedinjenih naroda, SAD ih je blokirao i stavljao veto i često bio jedini protivnik prekida vatre.

U posljednje vrijeme čak je i Ujedinjeno Kraljevstvo pozvalo na prekid vatre i donekle promijenilo politiku podrške Izraelu. Međutim, američki predsjednik Joe Biden prije nekoliko dana rekao je da će Izrael, ako ovako nastavi, izgubiti podršku širom svijeta, dok je potpredsjednica Kamala Harris pozvala na trenutni prekid vatre od šest sedmica, nakon što je SAD pet mjeseci blokirao međunarodne inicijative za taj prekid.

Istovremeno, izraelski mediji, koji se posljednjih dana bave ostavkama u ratnom kabinetu, prenose da jedan od ministara Benny Gantz planira posjetu SAD-u, što je, kako navode, razljutilo premijera Netanyahua jer je, navodno, planirana bez njegovog znanja.

O ovim temama za Al Jazeeru govore: Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, i Mirko Dautović, analitičar međunarodnih odnosa i predavač na Univerzitetu “Webster” u Taškentu.

Urednica i voditeljica: Hanan Nanić

Izvor: Al Jazeera