Kontekst

Hoće li dostava hrane morem zaustaviti glad u Gazi? | Kontekst

Zbog blokade kopnene rute, stotine hiljada Palestinaca suočene su s glađu u Pojasu Gaze.

Razaranja i ubijanja u Gazi se nastavljaju, a Izrael “koristi gladovanje kao oružje u ratu”, upozoravaju i visoki evropski zvaničnici.

Zbog blokade kopnene rute, stotine hiljada Palestinaca suočene su s glađu u Pojasu Gaze. Dok Sjedinjene Američke Države najavljuju uspostavljanje pomorskog koridora i izgradnju plutajuće luke kao jednu od alternativa za dostavu humanitarne pomoći, s Kipra je krenuo brod s 200 tona hrane za Gazu. Katar nastavlja s pokušajima da osigura prekid vatre i uspostavljanje trajnog primirja u Gazi.

Istovremeno, u izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da se “nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja produbilo i proširilo u javnosti i da se očekuju protesti kojima će se zahtijevati njegova ostavka i novi izbori”.

Hoće li dostava hrane pomorskim putevima zaustaviti glad u Gazi i može li Netanyahu izgubiti vlast za “Kontekst” govore: Marta Lorenzo, direktorica UN-ove agencije za pomoć i rad s palestinskim izbjeglicama za Evropu; Denijal Jegić, profesor komunikacijskih nauka na Libansko-američkom univerzitetu u Bejrutu, i Stevan Gajić, politolog, naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera