Kontekst

Pomilovanje Novalića – sudska ili politička odluka | Kontekst

Kakva bi mogla biti odluka, ali i poruka Predsjedništva BiH ako udovolji Novalićevom zahtjevu za pomilovanjem?

Nakon tri godine suđenja i potvrđene prvostepene presude od četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije koronavirusa, umjesto odlaska u zatvor bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić okupio je novi advokatski tim i zatražio pomilovanje.

Novalić i ostali presuđeni u ovom slučaju u zatvoru su trebali biti 29. februara, no svi su zatražili odgodu odlaska. Novalić je otišao korak dalje i zatražio pomilovanje, a da u zatvorski krug nije ušao nijedan dan. Sud Bosne i Hercegovine dao je negativno mišljenje na molbu za pomilovanjem, a zahtjev je proslijeđen nadležnoj Komisiji Ministarstva pravde. Ona će svoje mišljenje uputiti Predsjedništvu BiH koje ima konačnu riječ.

Kakva bi mogla biti odluka, ali i poruka Predsjedništva BiH ako udovolji Novalićevom zahtjevu za pomilovanjem, za Kontekst govore Josip Muselimović, advokat, Denis Džidić, novinar i direktor BIRN-a BiH, i Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera