Kontekst

Kako i za koga rade NVO-i? | Kontekst

Povodom 27. februara, koji se obilježava kao Svjetski dan nevladinih organizacija, razgovaramo o tome šta znamo o njima, kako i za koga rade te koliko im građani vjeruju.

Organizacije civilnog društva ili, popularnije, nevladine organizacije masovnije se počinju osnivati posljednjih 30-ak godina u zemljama regije. Danas ih u Bosni i Hercegovioni ima gotovo 27.000, a u susjednim državama nekoliko hiljada više.

Nevladine organizacije finansiraju se iz međunarodnih fondova, privatnih donacija, ali i budžeta zemalja u kojima djeluju.

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini se svake godine u ovu svrhu iz budžeta izdvoji više od 50 miliona eura. Vlasti, uglavnom, ne kontrolišu kako se taj novac troši. Povodom 27. februara, koji se obilježava kao Svjetski dan nevladinih organizacija, razgovaramo o tome šta znamo o njima, kako i za koga rade te koliko im građani vjeruju. Za Kontekst govore: Samir Mahmić, voditelj Odjela za organizacijski razvoj Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu, Ivan Blažević, direktor Fondacije “Solidarna” u Zagrebu, i Željko Mitkovski, projektni menadžer u Fondaciji “Ana i Vlade Divac” u Beogradu.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera