Kontekst

Porast broja ubistava i nekažnjivost zločina u Bosni i Hercegovini | Kontekst

Ubistva jedno za drugim, nasilničko ponašanje i saobraćajna delinkvencija postali su svakodnevica života u Bosni i Hercegovini.

Ubistva jedno za drugim, nasilničko ponašanje i saobraćajna delinkvencija postali su svakodnevica života u Bosni i Hercegovini. Javnost je zgrožena, građani zabrinuti za vlastitu djecu i život, a mediji ne prestaju tražiti odgovore i odgovornost.

Vlast i bez jednog i bez drugog, uglavnom najvještija u prebacivanju nadležnosti bez konkretnih rješenja. Nedavno ubistvo u Tuzli, koje je počinio policajac, otvorilo je nova pitanja o mentalnom stanju službenih osoba koje nose oružje, a na ljekarskim pregledima nisu bile duže od decenije. Dok se najavljuje postavljanje novih kamera i radara na ulicama glavnog grada, sve je više onih čije neplaćene saobraćajne kazne iznose i više hiljada eura.

U rijetkim policijskim racijama u ugostiteljskim objektima nađene su različite vrste narkotika, a upućeni kažu da oni nikad nisu bili dostupniji. Koliko je ozbiljna degradacija bh. društva i kako ga normalizovati za “Kontekst” govore: advokatica Amila Mujčinović, sociolog Vladimir Vasić i profesor kriminalističke psihologije i bivši istražilac u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Sandi Dizdarević.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera