Kontekst

Epidemije dječijih zaraznih bolesti u zemljama regije | Kontekst

Zašto je i kako antivakcinacijski lobi nadjačao nauku i struku, koliko je to opasno za zdravlje djece i kako spriječiti posljedice te povećati stopu imunizacije?

U Bosni i Hercegovini je proteklih godina zabilježen nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila, što je potencijalni rizik za širenje epidemije koja je već proglašena u pojedinim dijelovima zemlje. Zbog povećanog broja zaražene djece, u Sarajevu su otvoreni punktovi gdje će se do daljnjeg vršiti imunizacija MMR/MRP vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.

Početkom godine u Srbiji je prijavljeno više od 1000 slučajeva velikog kašlja. Ova bolest proširila se i u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, a ljekari upozoravaju da je to direktna posljedica odgađanja redovne imunizacije djece.

Zašto je i kako antivakcinacijski lobi nadjačao nauku i struku, koliko je to opasno za zdravlje djece i kako spriječiti posljedice te povećati stopu imunizacije, za Kontekst govore: Sanjin Musa, epidemiolog, šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Snežana Rsovac, dječija pulmologinja i načelnica Odjeljenja pedijatrijske i neonatalne intenzivne terapije Univerzitetske Dječije klinike u Beogradu, i Bojan Polić, imunolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, predsjednik Evropske federacije imunoloških društava.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera