Kontekst

Hoće li rasti cijena sirove nafte na svjetskom tržištu? | Kontekst

Cijena sirove nafte dostigla je rekordan nivo u ovoj godini jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju.

Cijena sirove nafte dostigla je rekordan nivo u ovoj godini jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju.

Pojedini stručnjaci upozoravaju da bi cijena do kraja ove godine mogla dosegnuti i sto dolara. Rast cijena je posljedica odluka Saudijske Arabije i Rusije da smanje proizvodnju. Smanjenjem proizvodnje te dvije zemlje nastoje zadržati više cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija. Ta pomjeranja na svjetskim tržištima prouzrokovala su rast cijena ovog energenta i u zemljama regije, a mogla bi dovesti do lančane reakcije i povećanja životnih troškova.

Kako će se i koliko ova situacija odraziti na ionako sve lošiji životni standard građana zemalja regije, te šta se može očekivati na globalnom nivou kad je riječ o inflaciji i recesiji, za Kontekst govore Jelica Putniković, novinarka i urednica portala “Energija Balkana”, Davor Štern, energetski stručnjak i bivši ministar privrede Hrvatske, i Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH.

Emisiju je uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera