Kontekst

Treba li ukinuti Ured visokog predstavnika? | Kontekst

U posljednje vrijeme sve su češći pozivi, naročito iz bh. entiteta Republika Srpska, da se ukine funkcija visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini uspostavljena je u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, koji se obično naziva Dejtonski mirovni sporazum, dogovorenim 21. novembra 1995. godine u američkoj vojnoj bazi u Daytonu i potpisanim 14. decembra 1995. godine u Parizu, tačnije Aneksom 10, sa zadatkom da nadgleda provođenje mirovnog sporazuma.

Ured vsokog predstavnika (OHR) ima ovlasti za “konačnu interpretaciju” Sporazuma o civilnom provođenju mirovnog rješenja.

Na osnovu zaključaka Konferencije za provođenje mira, održane u Bonnu 9. i 10. decembra 1997. godine, OHR je dobio ovlasti na osnovu kojih je nametao i mijenjao zakone, izmijenio ustave u Bosni i Hercegovini i smjenjivao izabrane i imenovane političke i druge zvaničnike.

Primjera radi, nakon što se o njima nisu mogli dogovoriti lokalni političari, visoki predstavnik nametnuo je zastavu i himnu Bosne i Hercegovine, zakone o državljanstvima, Zakon o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Izborni zakon Bosne i Hercegovine, Statut Grada Mostara.

U posljednje vrijeme sve su češći pozivi, naročito iz bh. eniteta Republika Srpsla, da se ukine funkcija visokog predstavnika.

Detaljnije o tome razgovaramo u ovoj emisiji.

Gosti u Sarajevu su advokat Nedim Ademović, stručnjak za ustavna pitanja, i Damir Mašić, član Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovie iz Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, a u Trebinju je poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, Nebojša Vukanović, predsjednik opozicijske Liste za pravdu i red.

Emisiju vodi Saša Delić.

Izvor: Al Jazeera