Kontekst

Zubić: Sarajevu ne nedostaje vode, nego pitke vode | Kontekst

Aktivisti godinama upozoravaju da je poslijeratna gradnja na Bjelašnici bespravna i da je stambeni kompleks izgrađen na području vodozaštitne zone izvorišta iz kojeg grad dobija 90 posto pitke vode.

Ekološki aktivisti već godinama upozoravaju da je poslijeratna gradnja na olimpijskoj planini Bjelašnici, nadomak Sarajeva, bespravna i da je stambeni kompleks izgrađen na području vodozaštitne zone izvorišta iz kojeg grad dobija više od 90 posto pitke vode.

Kompleks je izgrađen, tvrde ekolozi, bez procjene utjecaja na životnu sredinu i bez dozvole. U općini Trnovo, kojoj katastarski pripada zemljište na kojem je građeno, tvrde da su urađeni hidrogeološki testovi i da zagađivanja nema. Godine 2010, nakon otkrića fekalnog zagađenja na vrelu Bosne, JP “Vodovod i kanalizacija” tražilo je hitnu izradu strategijske procjene utjecaja gradnje na izvore pitke vode u Sarajevskom polju. Problematizuje se i gradnja višespratnica na planini, ali kantonalna i federalna inspekcija, kao ni resorna kantonalna i federalna ministarstva, nisu reagovali.

Ugrožava li, i koliko, gradnja na Bjelašnici izvore vode za piće kojom se opskrbljuje glavni grad Bosne i Hercegovine i kakve su moguće posljedice u budućnosti za “Kontekst” govore:

  • Anes Podić, predsjednik Udruženja “Eko akcija”,
  • Osman Smječanin, pomoćnik načelnika općine Trnovo, i
  • Vedran Zubić, profesor geografije.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera