Kontekst

Hoće li policajci u školama u Srbiji ozdraviti sistem i društvo? | Kontekst

Za Kontekst govore klinička psihologinja Branka Kordić, pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović, te sociolog i univerzitetski profesor u penziji Ivan Šijaković.

Od jutros policajci u 1800 škola širom Srbije, ministar prosvjete u Vladi Srbije Branko Ružić podnio je ostavku, a građani koji imaju nelegalno oružje pozvani su da ga bez krivične sankcije predaju u narednih mjesec dana. Tako je aktuelna vlast u Srbiji odgovorila na nezapamćenu tragediju koja je pogodila tu zemlju u masovnim pucnjavama i ubistavima 3. i 4. maja u Beogradu i Mladenovcu. Dok se žrtve još sahranjuju, vlast i tabloidi žestoko su napali opoziciju koja je pozvala građane da se danas u 18:00 priključe mirnoj protestnoj šetnji pod nazivom “Srbija protiv nasilja”.

Odgovornost za ono što do sada nije zabilježeno u historiji masovnih ubistava prebacivana je od lošeg utjecaja internetskih sadržaja na djecu do, kako je rečeno, pogubnog utjecaja Zapada. No, kako dalje u prevladavanju trauma, sprečavanju svakog vida nasilja te ozdravljenja pojedinaca i društva – sistem nije odgovorio.

O mogućim prijedlozima i rješenjima razgovaramo u ovoj emsiji. Za Kontekst govore: Branka Kordić, klinička psihologinja, Slavica Radovanović, pukovnica policije u penziji i zastupnica Narodne stranke u Skupštini Srbije te Ivan Šijaković, sociolog, univerzitetski profesor u penziji.

Emisiju uređuje i vodi Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera