Kontekst

Isporuka aviona F-16 Ukrajini | Kontekst

Može li Rusija percipirati slanje aviona Ukrajini i treniranje pilota kao ulazak NATO-a u rat i dalju eskalaciju konflikta?

Može li signalizirana isporuka borbenih aviona F-16 Kijevu promijeniti tok rata? Može li Rusija percipirati slanje aviona Ukrajini i treniranje pilota kao ulazak NATO-a u rat i dalju eskalaciju konflikta?

Ideja o slanju borbenih aviona F-16 američke proizvodnje u Ukrajinu, koje predsjednik Volodimir Zelenski traži već mjesecima, dobila je značajnu podršku. Nedavno je nekoliko zapadnoeuropskih zemalja, vođenih Ujedinjenim Kraljevstvom i Nizozemskom, signaliziralo spremnost da Ukrajini pošalju borbene avione. Na nedavno održanom samitu G7 u Hirošimi, američki predsjednik Joe Biden je rekao da Washington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na avionima F-16. Rusija, pak, upozorava da bi slanje aviona i obuka ukrajinskih pilota povećali rizik da NATO bude uvučen u konflikt i da dođe do dalje prekogranične eskalacije. Biden je od Zelenskog dobio garanciju da Kijev neće koristiti borbene avione na ruskom teritoriju, nego protiv ruskih snaga na teritoriju Ukrajine.

Gosti Konteksta su Vesko Garčević, profesor prakse međunarodnih odnosa na Univerzitetu Boston,
Robert Barić, analitičar za međunarodnu sigurnost i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu,

i Maksim Kamenetsky, profesor na Univerzitetu Taras Shevchenko u Kijevu.

Uredila i vodila Hanan Nanić.

Izvor: Al Jazeera