Kontekst

Ko otvara pritvorske jedinice u migrantskom centru Lipa? | Kontekst

Dolaskom proljeća, u Bosni i Hercegovini je opet u fokusu javnosti migrantska kriza – postoji li plan za predstojeće mjesece kada se očekuje eskalacija problema?

Dolaskom proljeća, u Bosni i Hercegovini je opet u fokusu javnosti migrantska kriza. Prema dostupnim informacijama, najviše ilegalnih migranata trenutno je na području Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona. Vlasti tog kantona upozoravaju na stari problem, a to je da Hrvatska, uz upotrebu sile, prebacuje migrante sa svoje teritorije u BiH.

Hrvatske vlasti tvrde da ilegalne migrante prebacuju u BiH na osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji i na taj način je od početka godine u BiH vraćeno oko 700 migranata, od kojih su najbrojniji državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Konga i Bangladeša.

Koliko Bosna i Hercegovina primjenjuje isti sporazum za deportaciju ilegalnih migranata sa svoje teritorije i postoji li plan za predstojeće mjesece kada se očekuje eskalacija problema, za Kontekst govore: Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH; Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i Petar Rosandić, predsjednik nevladine organizacije SOS Balkanska ruta.

Emisiju uređuje i vodi Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera