Kontekst

Lažne diplome – ko ih prodaje i kako? | Kontekst

Zašto i kako se Bosna i Hercegovina našla u situaciji erozije kvaliteta i morala kada je riječ o visokom obrazovanju te kako je ovo pitanje riješeno u susjednim zemljama?

Zbog nezakonitog izdavanja i nedozvoljene trgovine fakultetskim diplomama, u Bosni i Hercegovini nedavno je uhapšeno 11 osoba.

Po nalogu državnog Tužilaštva, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su 18 lokacija od Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika do Mostara.

Uhapšenim rektorima, dekanima i profesorima na privatnim univerzitetima sud je odredio mjere zabrane, a sumnjiče se za organizirani kriminal.

Po okončanju akcije, glavni tužilac državnog Tužilaštva Milanko Kajganić izjavio je da se “univerzitetska diploma može kupiti i na benzinskoj pumpi”.

Prije nekoliko dana Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je akademsko zvanje magistra medicinskih nauka Sebiji Izetbegović, koja je još profesorica na Medicinskom fakultetu i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Zašto i kako se Bosna i Hercegovina našla u situaciji erozije kvaliteta i morala kada je riječ o visokom obrazovanju te kako je ovo pitanje riješeno u susjednim zemljama za Kontekst govore:

– Lamija Tanović, prof. emeritus;

– Vladimir Vasić, sociolog;

– Slobodan Prvanović, naučni savjetnik na Institutu za fiziku u Beogradu.

Uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera