Kontekst

Ruska obavještajna mreža na Balkanu | Kontekst

Ruske diplomate, koje je Evropska unija protjerala, nalaze se u Srbiji. Istovremeno, raste i broj ruskih biznismena koji otvaraju firme ne samo u toj zemlji, već i u Bosni i Hercegovini.

Ruske diplomate, koje je Evropska unija protjerala, nalaze se u Srbiji. Istovremeno, raste i broj ruskih biznismena koji otvaraju firme ne samo u toj zemlji, već i u Bosni i Hercegovini. Kako će to utjecati na ruske aktivnosti u regiji? Kako su reagovali Washington i Brisel?

Najmanje trojica ruskih diplomata protjerana iz članica Evropske unije ili stavljena na “crnu listu” nakon ruske invazije na Ukrajinu sada su akreditovani ruski predstavnici u Srbiji, uključujući dvojicu koja se povezuju s ruskim obavještajnim službama, pokazalo je višemjesečno istraživanje Radija Slobodna Evropa. Rusija je zapravo pojačala diplomatsko prisustvo u Srbiji nakon vala protjerivanja njenih diplomata iz Evropske unije prošle godine – na listi Ministarstva vanjskih poslova sada se nalazi 62-oje akreditovanih, a u martu 2022. bilo ih je 54-ero.

O tome hoće li to utjecati na obim ruskih aktivnosti na Balkanu, kakve su zvanične reakcije i šta se može očekivati u budućnosti, razgovaramo s našim gostima.

U Zagrebu je Božo Kovačević, bivši ambasador Hrvatske u Rusiji,

a u Beogradu su Sonja Gočanin, novinarka Radija Slobodna Evropa,

i Nikola Lunić, izvršni direktor Savjeta za strateške politike.

Emisiju uredio Harun Karčić, a vodila Dalija Hasanbegović.

Izvor: Al Jazeera