Kontekst

Dva mjeseca rata u Gazi | Kontekst

U praktički stalnom bombardovanju tokom 60 dana, ubijeno je više od 16.000 ljudi, od čega barem 7.000 djece.

Danas se navršavaju dva mjeseca od početka rata u Gazi. Nakon nezabilježenog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno gotovo 1.200 vojnika, civila i policajaca, Izrael je objavio rat Hamasu. Otad je u Gazi, u praktički stalnom bombardovanju tokom 60 dana, ubijeno više od 16.000 ljudi, od čega barem 7.000 djece. Procjene su da, ako se računaju svi nestali, odnosno zarobljeni pod ruševinama, ta brojka iznosi više od 20.000. Prisilno je raseljeno 1,9 miliona ljudi, odnosno 80 posto ukupnog stanovništva Pojasa.

Nakon sedam dana prekida vatre, bombardovanje je nastavljeno 1. decembra. I dok brojne organizacije i neke vlade širom svijeta pozivaju na primirje, generalni sekretar UN-a António Guterres jučer je iskoristio svoje najjače ovlasti i pozvao Vijeće sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu i zatraži proglašenje humanitarnog prekida vatre u Gazi. U pismu Vijeću sigurnosti pozvao se na član 99. Povelje UN-a, koji kaže da generalni sekretar može skrenuti pažnju Vijeću na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Ako usvoji rezoluciju koja poziva na prekid vatre u Gazi, najmoćnije tijelo UN-a ima ovlasti prisiliti Izrael, Hamas i njihove saveznike da se povinuju: može nametnuti sankcije, a može ići i dalje i ovlastiti međunarodne snage. O događajima protekla dva mjeseca i najnovijem razvoju situacije u Gazi za Al Jazeeru govore Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, i Denijal Jegić, profesor komunikacijskih nauka na Libansko-američkom univerzitetu u Bejrutu.

Urednica i voditeljica: Hanan Nanić

Izvor: Al Jazeera