Kontekst

Da li je moguć ‘humanitarni prekid vatre’ u Gazi | Kontekst

Dok Izrael nastavlja snažno bombardiranje Gaze, 18 UN-ovih i drugih humanitarnih organizacija poziva na „trenutni humanitarni prekid vatre“, nazivajući situaciju užasnom i neprihvatljivom.

Dok Izrael nastavlja snažno bombardiranje Gaze, 18 UN-ovih i drugih humanitarnih organizacija poziva na „trenutni humanitarni prekid vatre“, nazivajući situaciju užasnom i neprihvatljivom u zajedničkoj izjavi. Iako su kamioni sa humanitarnom pomoći počeli ulaziti preko egipatske granice, ove organizacije upozoravaju na humanitarnu katastrofu u kojoj se nalazi više od dva miliona ljudi bez hrane, vode, lijekova, struje i goriva.

U Gazi je, prema podacima Ministarstva zdravlja, ubijeno više od 10.000 ljudi, uključujući više od 4.000 djece. Više od 25.000 ranjenih treba hitno liječenje u preopterećenim bolnicama. Također se navodi da je za mjesec dana, otkad je počeo rat, ubijeno više humanitarnih radnika, uključujući 88 uposlenika UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, što je, kako se navodi, najveći broj smrtnih slučajeva UN-a ikada zabilježen u jednom sukobu.

O trenutnoj humanitarnoj situaciji u Gazi za Kontekst govore Nebal Farsah, glasnogovornica Palestinskog Crvenog polumjeseca na Zapadnoj obali i Marta Lorenzo, direktorica za Evropu UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Emisiju uredila i vodi Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera