Kontekst

Gubi li Ukrajina međunarodnu podršku? | Kontekst

Iako je broj žrtava i dalje teško procijeniti, broj poginulih ili ranjenih na obje strane u ratu u Ukrajini mogao bi iznositi pola miliona.

Iako je broj žrtava i dalje teško procijeniti, broj poginulih ili ranjenih na obje strane u ratu u Ukrajini mogao bi iznositi pola miliona, objavio je nedavno The New York Times. Ogromni su gubici i u naoružanju i vojnoj opremi, a Ukrajina svakodnevno traži nove isporuke. Prilikom posljednje posjete Washingtonu Volodimir Zelenski sastao se s američkim predsjednikom Bidenom, ali mu nije dozvoljeno da govori pred američkim Kongresom.

Predsjedavajući Kongresa izjavio je da nije obećao ukrajinskom predsjedniku da će se složiti s novim obimom pomoći Kijevu u iznosu 24 milijarde dolara, koji je tražila Bijela kuća. Od februara 2022. Ukrajina je već dobila više od 110 milijardi dolara različite pomoći od Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog spora o uvozu žitarica Ukrajina je u opasnosti da izgubi jednog od svojih najbližih ratnih saveznika u Evropi, nakon što je Poljska saopćila da je prestala isporučivati oružje Ukrajini. Gubi li Ukrajina međunarodnu podršku kakvu je imala početkom rata i šta će to značiti za njenu budućnost – za “Kontekst” govore:

– Robert Barić, analitičar za međunarodnu sigurnost i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu;

– Neven Anđelić, stručnjak za međunarodne odnose;

– Dimitrije Milić, politolog, programski direktor NVO-a “Novi treći put”.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera