Iz programa Kontekst

Afere u Vojno-obavještajnoj službi Hrvatske | Kontekst

Skandalom obuhvaćeno 13 zaposlenika za koje se sumnja da su pronevjerili blizu 260.000 službenih sredstava namijenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvaniji i Libanu.

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i USKOK duže od šest mjeseci provode istragu o finansijskim malverzacijama unutar Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske. Posljedica skandala je iznuđena ostavka direktora Agencije generala Ivice Kindera nakon što je predsjednik Zoran Milanović zatražio njegovu smjenu. Međutim, Vlada generala Kindera još nije razriješila.

Skandal o nezakonitom korištenju dnevnica otkrio je Nacional. Prema do sada objavljenim informacijama, istragom, u koju su se uključili USKOK i Državno odvjetništvo, obuhvaćeno je 13 zaposlenika za koje se sumnja da su pronevjerili blizu 260.000 službenih sredstava namijenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvaniji i Libanu.

Istovremeno, u civilnoj agenciji SOA-i traje istraga o tome kako se moglo dogoditi da nestane ruska jahta s Murtera, koja je zaplijenjena zbog sankcija.

Kako i zašto su se ove dvije obavještajne službe, najvažnije za nacionalnu sigurnost Hrvatske, našle u ovoj situaciji, ko je odgovoran i zašto do sada nije odgovarao, za Kontekst govore: Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala i Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, bivši voditelj operacija SOA-e.

Emisiju vodi Irena Kuldija, uredila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera