Kontekst

Rusija i Kina predvodnice novog političko-ekonomskog bloka | Kontekst

Koja je uloga i cilj širenja Šangajske organizacije za saradnju na čelu s Rusijom, Kinom i Indijom? Koje bi se države još mogle pridružiti i šta to znači za globalnu sigurnost?

Koja je uloga i cilj širenja Šangajske organizacije za saradnju na čelu s Rusijom, Kinom i Indijom? Je li riječ o novom ekonomsko-vojno-političkom bloku? Koje bi se države još mogle pridružiti i šta to znači za globalnu sigurnost? Kako na to gledaju vodeće zapadne zemlje?

Čelnici osam zemalja, uključujući predsjednike Kine i Rusije te premijera Indije, potpisali su krajem prošle sedmice u uzbekistanskom gradu Samarkandu deklaraciju o širenju Šangajske organizacije za saradnju. Ta organizacija bavi se vojnom, sigurnosnom, ekonomskom i kulturnom saradnjom, a stanovništvo zemalja članica te inicijative čini polovinu svjetske populacije.

Članice SCO-a su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Armenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima, a i Iran je korak bliže stalnom članstvu.

Šta povezivanje tih zemalja znači za buduće geopolitičke i ekonomske odnose u svijetu?

O tome u ‘Kontekstu’ govore:

– Emina Popović, predavačica kineske politike na Karlovom univerzitetu u Pragu;

– Mirela Imširović, kandidatkinja za doktorsku disertaciju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu;

– Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku (BCBP).

Izvor: Al Jazeera