Kontekst

Zašto se izriču niske kazne za pedofile i seksualne zlostavljače u zemljama regije? | Kontekst

Zašto se na Balkanu bilježi veliki broj slučajeva nasilja nad maloljetnicama i ko je zakazao u državnom aparatu – policija ili sudovi?

Ostavka direktora policije i direktora Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima uslijedila je nakon višednevnih protesta u nekoliko gradova na Kosovu poslije slučaja silovanja 11-godišnje djevojčice.

Traži se i smjena glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine kosovskoj policiji prijavljen je 41 slučaj silovanja, a u 85 posto slučajeva seksualnog nasilja žrtve su bile maloljetnice.

Sličnih primjera ima širom regije, pa je tako nedavno u Hrvatskoj zabilježeno da je osuđeni pedofil kažnjen radom za opće dobro u udruženju za djecu s poteškoćama u razvoju. Srbija ima registar pedofila, u kojem su, prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno 544 pravosnažno osuđene osobe.

Zašto je ovoliki broj slučajeva nasilja nad maloljetnicama i ko je zakazao u državnom aparatu – policija ili sudovi – te kako se izboriti sa stigmama i danas patrijarhalnih društava Balkana za ‘Kontekst govore’

– Trina Binaku, jedna od organizatorica protesta u Prištini;

– Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu;

– Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”.

 

Voditelj: Adnan Rondić, urednica: Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera