Kontekst

Masovno iseljavanje s Balkana

Kako zadržati stanovništvo u regiji? Zbog čega se iseljavaju i visokoobrazovani i situirani? U čemu se sve ogledaju gubici odlaskom radno sposobnih građana?

Prema novom izvještaju Ujedinjenih naroda, “Perspektive svjetskog stanovništva” BiH je na prvom mjestu liste zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu, Srbija je sedma, dok je Hrvatska na osmom mjestu.

Odlazak stanovništva, posebno mladih ljudi, iz zemalja Balkana u ekonomski visokorazvijene države zapadne Evrope među najvećim je problemima s kojima se suočavaju sve zemlje u regiji posljednjih nekoliko godina. Prema neslužbenim podacima i procjenama određenih domaćih i međunarodnih organizacija i udruženja, gotovo svaka zemlja Balkana godišnje ostane bez populacije veličine jednog manjeg grada.

O razlozima masovnog iseljavanja ljudi s Balkana razgovaramo s gostima: U Beogradu je Danica Šantić, demografkinja Geografskog fakulteta i autorica studija o migracijama i iseljavanju, u Varaždinu Mateja Lazar iz Hrvatskog sindikata radnika migranata, i u Sarajevu Jasmin Hasić, nekadašnji politički savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i autor prošlogodišnjeg izvještaja UN-ovog populacijskog fonda o iseljavanju mladih iz BiH.

Emisiju vodio Adnan Rondić, uredila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera