Kontekst

Kolika je opasnost od nuklearnih elektrana u ratnim zonama u Ukrajini?

Jesu li – i kolika – opasnost ukrajinske nuklearne elektrane u zoni ratnih djelovanja i šta su mjere zaštite u slučaju nuklearnog incidenta?

Na zahtjev Rusije, održava se hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine. Svijet ovih dana s pažnjom prati događanja u vezi s ovom atomskom centralom jer su, kako tvrde u ukrajinskoj agenciji za nuklearnu energiju, ruske rakete pale u blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva. Rusija je demantovala ove navode i tvrdi da elektranu gađaju Ukrajinci. Zaporožje je najveći evropski nuklearni energetski kompleks. Rusi su ga okupirali na početku invazije. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je da se međunarodnim inspektorima omogući pristup elektrani te je istakao da je svaki napad na nuklearnu elektranu “samoubilački čin”.

Jesu li – i kolika – opasnost ukrajinske nuklearne elektrane u zoni ratnih djelovanja i šta su mjere zaštite u slučaju nuklearnog incidenta – za ‘Kontekst’ govore:

– Branka Latinović, ambasadorica u penziji i članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji;

– Branimir Vidmarović, saradnik Odsjeka za azijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Puli;

– Miroslav Gregorič, bivši direktor Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, pa vođa misije UNMOVIC u Iraku, potom vođa sekcije za nuklearnu fizičku sigurnost u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Emisiju vodi Saša Delić, uredila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera