Dužina videa 27 minutes 08 seconds
Iz programa Kontekst

Javni servisi regije u kandžama politike

Kako ih vratiti javnosti, zašto su važni i kakva je njihova budućnost?

Javni servisi u zemljama regije na rubu opstanka, nerijetko pod političkim pritiscima i kontrolom. Kako ih vratiti javnosti, zašto su važni i kakva je njihova budućnost?

“Je li vas sram što propada javni servis Bosne i Hercegovine”, jedno je od pitanja koje su uposlenici Radio-televizije Bosne i Hercegovine uputili predstavnicima stranaka na vlasti na protestu u Sarajevu 28. marta.

Toj televiziji prijeti gašenje programa zbog blokiranih računa. Uposlenici traže hitnu deblokadu računa BHRT-a, izmjenu Zakona o izvršnom postupku i izmjenu Zakona o RTV sistemu. Od menadžmenta i Upravnog odbora BHRT-a zatražili su da hitno počnu rješavati probleme, poput sistematizacije za podobne, te da počnu poštovati radnike i pristupe pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Kako je ugroženo postojanje javnog servisa s tradicijom dugom više od 75 godina? Ko je za to odgovoran?

Kakvo je stanje u javnim medijima u Hrvatskoj i Srbiji?

O tome u Kontekstu govore:

Dubravka Valić-Nedeljković, osnivačica i predsjednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole, redovna profesorica u penziji na Univerzitetu u Novom Sadu,

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, i bivši novinar i urednik na HRT-u,

Neda Tadić, potpredsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u i urednica/producentica na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Voditeljica je Jasmina Kos. Emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

Izvor: Al Jazeera