Kontekst

Štern: Naftne sankcije Rusiji – moguća nestašica dizela i haotično tržište | Kontekst

Kakav bi odgovor Rusije mogao biti, hoće li ova ograničenja dovesti do poremećaja na međunarodnom tržištu i očekuje li se novi skok cijena ovog energenta?

Cijena ruske nafte ograničena je na 60 dolara po barelu, što su dogovorili Evropska unija, G7 i Australija. Također, na snagu je stupio i embargo na uvoz ruske nafte u Evropsku uniju, uz nekoliko izuzetaka. Ovo ograničenje cijena omogućava da se ruska nafta prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove kompanije, osiguranja i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje po cijeni nižoj od 60 dolara po barelu.

Iz Kremlja je saopćeno da se odgovor na ograničenje cijena “priprema”. Kakav bi taj odgovor mogao biti, hoće li ova ograničenja dovesti do poremećaja na međunarodnom tržištu i očekuje li se novi skok cijena ovog energenta, za Kontekst govore: Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Davor Štren, energetski stručnjak i bivši ministar privrede Hrvatske, i Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, profesor i bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera