Iz programa Kontekst

Budućnost koju dijelimo: Mladi i mir

Obrazuju li se izvan očiju javnosti generacije koje su, kako istraživanja pokazuju, mnogo zadojenije netrpeljivošću i mržnjom od generacije svojih roditelja?

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta, skrećući pažnju na pitanja vezana za ovaj dio populacije i slaveći potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Kampanjom “30 uspješnih ispod 30 godina” Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini promovišu glasove mladih, koji, kao ključ ličnog, ali i razvoja zajednica i država, vide pitanja mira, stabilnosti, saradnje i zaposlenja.

Ipak, koliko su mir, suživot, saradnja fundamentalne vrijednosti u koje mladi vjeruju? Obrazuju li se izvan očiju javnosti generacije koje su, kako istraživanja pokazuju, mnogo zadojenije netrpeljivošću i mržnjom od generacije svojih roditelja? Prema ispitivanju koje je uradio Institut za evropske poslove u Srbiji, na pitanje “Podržavate li trajni mir s Albancima na Kosovu?” 55% mladih do 30 godina odgovorilo je “ne” ili “ne znam”.

O zajedničkoj budućnosti razgovaramo s mladim aktivistima i predstavnikom Populacijskog fonda UN-a:

– Samir Beharić, istraživač i višestruko nagrađivani aktivist;

– Anja Jokić, politologinja iz Krovne organizacije mladih Srbije;

– John Kennedy Mosoti, predstavnik Populacijskog fonda UN-a za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Emisiju uređuje i vodi Marina Riđić.

Izvor: Al Jazeera