Kontekst

Jelinić: Reket, mito i trgovina utjecajem bili su način vladanja Zagrebom

Prema podacima hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, 18 uhapšenih na području Zagreba povezano je sa četiri istrage vezane za korupciju i trgovinu utjecajem.

Prema podacima hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, 18 uhapšenih na području Zagreba povezano je sa četiri istrage vezane za korupciju i trgovinu utjecajem, u čijem je centru preminuli gradonačelnik Milan Bandić. Najzvučnije ime među uhapšenima je Kazimir Bačić, glavni direktor HRT-a, te bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina, dugogodišnja bliska saradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika.

Uhapšeni su i bliski Bandićevi saradnici te nekoliko zagrebačkih preduzetnika. USKOK je objavio detalje istraga o putevima mita višemilionskih iznosa.

Dok vlast u Hrvatskoj tvrdi da nema nedodirljivih, kritičari pitaju zašto se na hapšenja čekalo tako dugo i zašto koincidiraju sa smrću bivšeg gradonačelnika te hoće li i kada pravosuđe ove slučajeve okončati presudama?

Za Kontekst govore: Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, Veljko Miljević, advokat i specijalista za krivično pravo, i Denis Mahmutović, novinar “24sata”.

Emisiju vodi Irena Kuldija, uredila Žana Kovačević.

 

Izvor: Al Jazeera