Iz programa Kontekst

Kome se obratiti u slučaju nasilja u porodici?

Zašto je porodično nasilje u porastu, kako ga spriječiti, kako pružiti pomoć žrtvama, koliko su sistem i društvo senzibilni na njihove probleme?

Hicima iz pištolja ubio suprugu, Sjekirom usmrtio suprugu pa otišao na piće, Smrt zlostavljane djevojčice, Muškarac izbo ženu i sina, a potom izvršio samoubistvo… samo su neki od naslova u regionalnim medijima proteklih mjeseci.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da 137 žena širom svijeta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice, tj. osobe kojima bi trebalo da mogu vjerovati. Veliki broj slučajeva nasilja u porodici ne stigne do zvaničnih organa, jer ga žrtve ne prijave.

Zašto je porodično nasilje u porastu, kako ga spriječiti, kako pružiti pomoć žrtvama, koliko su sistem i društvo senzibilni na njihove probleme? Mogu li zakonske izmjene u zemljama regije pružiti bolju zaštitu žrtvama nasilja u porodici – pitanja su na koja odgovaramo u Kontekstu.

Gošće emisije su:

u Sarajevu Nataša Mujkanović, koordinatorica Sigurne kuće – Fondacija lokalne demokratije;

u Beogradu Vesna Stanojević, koordinatorica Savjetovališta protiv nasilja u porodici, ali i koordinatorica Sigurne kuće;

u Zagrebu Josipa Crnoja-Bartolić, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Emisiju uređuje Azra Hadžić, a vodi Ivana Momčilović-Odobašić.

 

Izvor: Al Jazeera