Kontekst

Kontekst: Mještani Buturović-Polja odbranili rijeku Neretvicu

U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno 106 malih hidroelektrana, dok je u pripremi gradnja još 340.

Više od hiljadu građana i ekoloških aktivista u naselju Buturović-Polje kod Konjica, u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini, spriječili su građevinske mašine investitora da počnu gradnju petnaest malih hidroelektrana na rijeci Neretvici.

Izgradnja na Neretvici planirana je na osnovu Ugovora o dodjeli koncesije za gradnju hidroenergetskih objekata koji je Općina Konjic 2009. godine potpisala sa predstavnicima Elektroprivrede BiH. Mještani poručuju da ni pod koju cijenu neće dozvoliti da izvođači radova pređu preko mosta jer smatraju da će hidroelektrane uništiti biljni i životinjski svijet te netaknutu i čistu vodu.

U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno 106 malih hidroelektrana, dok je u pripremi gradnja još 340. Vlasti u oba bh. entiteta su prošle godine obećale usvajanje odluke o moratoriju na izgradnju malih hidroelektrana, ali to do sada nisu učinile, uprkos insistiranju ekoloških aktivista.

Kakvi su argumenti investitora i vlasti, a šta o tome misle ekološki aktivisti?

O ovoj temi u Kontekstu govore: Dragana Drakul, članica Udruženja građana “Bjelava” iz Foče i docentica na Katedri za farmakologiju na Medicinskom fakultetu u Foči, Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme, nekadašnji premijer Vlade Federacije BiH i bivši direktor Elektroprivrede BiH, te Safet Sarajlić, ekološki aktivista, član Upravnog odbora udruženja “Neretvica – pusti me da tečem”.

Voditelj je Jakov Avram, emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

Izvor: Al Jazeera