Iz programa Kontekst

Kontekst: Hapšenje bjeloruskog novinara i aktiviste

Prinudno prizemljenje aviona i hapšenje opozicijskog novinara Romana Protaševiča, koji je bio u tom avionu, izazvalo je žestoke reakcije SAD-a, Velike Britanije i zemalja Evropske unije.

Prinudno prizemljenje aviona kompanije Ryanair na aerodrom u Minsku i hapšenje opozicijskog novinara Romana Protaševiča, koji je bio u tom avionu, izazvalo je žestoke reakcije SAD-a, Velike Britanije i zemalja Evropske unije. Bjeloruske vlasti tvrdile su da imaju dojavu o bombi i da je avion zbog toga prinudno spušten. Ispostavilo se da je dojava o bombi bila lažna. SAD i evropske zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda su u zajedničkom saopćenju pozvale Međunarodnu organizaciju za civilnu avijaciju da hitno ispita bjelorusko preusmjeravanje putničkog aviona irskog Ryanaira.

Evropski zvaničnici ističu da je ovo što se desilo međunarodni skandal i pozivaju na proširenje sankcija Bjelorusiji i hitno oslobađanje uhapšenog novinara i opozicionara.

Detaljnije o ovome razgovaramo u Kontekstu. U Vilniusu je novinar Franak Viačorka, u Zagrebu Božo Kovačević, nekadašnji ambasador Hrvatske u Rusiji, i u Heidelbergu Nenad Radičević, vanjskopolitički komentator.

Izvor: Al Jazeera