Kontekst

TikTok izazovi ugrožavaju život djece?

Strašno upozorenje prije nekoliko dana stiglo je od Interpola o najavi masovnog samoubistva mladih na mreži TikTok.

Slučaj koji se nedavno dogodio u Italiji, kada je stradala 12-godišnja djevojčica zbog učešća u takozvanoj igri gušenja na TikToku, zabrinuo je roditelje u regiji, posebno jer je samoubistvo devetogodišnjaka iz mjesta Rakovica u Srbiji povezano s tom igrom. Ali to nije jedini opasni izazov koji se dijeli na Internetu. “Plavi kit”, “Momo”, “cimet izazov”, nestanak na 72 sata, izazov s novčićem, izazov “polomi glavu” itd. Strašno upozorenje prije nekoliko dana stiglo je od Interpola o najavi masovnog samoubistva mladih na mreži TikTok. Reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a te pozvalo roditelje da kontrolišu aktivnosti svoje djece na Internetu, posebno na spomenutoj mreži.

Kakve sve prijetnje vrebaju na Internetu i društvenim mrežama te kako zaštititi djecu i omladinu razgovaramo s gostima:

U Beogradu je Katarina Jonev Ćiraković, edukatorica o opasnostima na Internetu i kulturi ponašanja na društvenim mrežama,

u Sarajevu je IT stručnjak i predsjednik Skupštine Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Vahidin Đaltur, a u Zagrebu je Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja te direktorica Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Emisiju uredila Azra Hadžić, a vodi Ivana Momčilović Odobašić.

Izvor: Al Jazeera