Iz programa Kontekst

Kontekst: Balkan u inostranstvu

Kako značajnije povezati ljude iz balkanskih država u inostranstvu s ljudima iz naše regije, ali i vlastitom domovinom?

Odlazak stanovništva, posebno mladih, iz zemalja Zapadnog Balkana u ekonomski visokorazvijene države među najvećim je problemima s kojim se suočavaju sve zemlje naše regije .
Procjenjuje se da godišnje područje Jugoistočne Evrope napusti najmanje 220.000 osoba.

I dok se godinama bilježi negativna statistika, rijetko se govori o integraciji tih ljudi u novom okruženju.

Vide li ih matične države uglavnom kao potencijal za slanje novca rodbini ili ta spona ima institucionalni okvir? Kako unaprijediti njihove veze s matičnim zemljama, ali i pomoći im da upoznaju sunarodnjake i nove prijatelje s Balkana koji govore, mnogi će reći, uglavnom istim jezikom.

Kako značajnije povezati ljude iz balkanskih država u inostranstvu s ljudima iz naše regije, ali i vlastitom domovinom? Je li kultura najbolji put za to? Kako na ljude u dijaspori gledaju matične zemlje, a šta je za njih važno, daleko od svog doma?

O tome razgovaramo s našim gostima:

u Sarajevu je Sadija Klepo, organizatorica manifestacije kulture Dani Balkana u Minhenu i osnivačica humanitarne organizacije „Hilfe von Mensch zu Mensch” (Pomoć čovjeka čovjeku),
u Brightonu je Marija Pantelić, docentica iz Javnog zdravstva na Sussex univerzitetu u Brightonu u Velikoj Britaniji,
i u Briselu Dino Salihagić, pripravnik u Evropskom parlamentu u Jedinici za podršku demokratiji i izgradnji kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Izvor: Al Jazeera