Kontekst

Kontekst: Ugovori učitelja i nastavnika na određeno vrijeme

Zašto veliki broj prosvjetnih radnika u BiH nema stalne ugovore o radu, nego se konkursi za primanje profesora i nastavnika obnavljaju svake školske godine?

Zašto veliki broj prosvjetnih radnika u BiH nema stalne ugovore o radu, nego se konkursi za primanje profesora i nastavnika obnavljaju svake školske godine?

Koliku i kakvu štetu ovakva praksa nanosi učenicima i nastavnim procesima?

Zašto politika nema sluha za obrazovanje?

Prema podacima resornog sindikata, u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo blizu hiljadu prosvjetnih radnika rade na određeno vrijeme, po konkursima na godinu dana.

Brojni su primjeri od početka pandemije korona virusa da je jedan razred mijenjao i tri učiteljice tokom školske godine, zbog ugovora na određeno, a ta praksa nastavljena je i u novoj školskoj godini i u srednjim školama.

Kako ističu u sindikatu, nadležnim ministrima su proteklih godina slali prijedloge izmjena važećih pravilnika kako bi se osiguralo zbrinjavanje, a potom i zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme, ali to se nije desilo ni do početka ove školske godine.

Koliko trpe učenici i kakve će biti dugoročne posljedice ovakve prakse, razgovaramo u ovoj emisiji.

Gosti su:

  • Elvedina Žunić, učiteljica razredne i predškolske nastave, koja za 23 godine radnog staža nikada nije dobila ugovor na neodređeno vrijeme,
  • Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo,
  • i Namir Ibrahimović, direktor Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu.
Izvor: Al Jazeera