Kontekst

Davidović: BiH će dobiti novac u Briselu da bi EU osigurala sopstvenu sigurnost

Članovi Predsjedništva BiH sutra će u Briselu nakon dugo vremena imati zajednički sastanak s visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepom Borrellom. Ovo je jedna od rijetkih posjeta bh. zvaničnika nekoj međunarodnoj instituciji, a dugo već u BiH ne dolaze važna imena međunarodne diplomatije ni predstavnici iz svjetskih centara moći.   Zašto […]

Članovi Predsjedništva BiH sutra će u Briselu nakon dugo vremena imati zajednički sastanak s visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepom Borrellom. Ovo je jedna od rijetkih posjeta bh. zvaničnika nekoj međunarodnoj instituciji, a dugo već u BiH ne dolaze važna imena međunarodne diplomatije ni predstavnici iz svjetskih centara moći.  

Zašto visoki zvaničnici BiH rijetko ili nikada ne odlaze u zvanične posjete velikim i važnim zemljama Evrope i svijeta? Kakav je međunarodni ugled zemlje koju vode političari s američke crne liste ili osumnjičeni i optuženi za kriminal i korupciju, za Kontekst govore Igor Davidović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i glavni pregovarač sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH, i Nerzuk Ćurak, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Urednica i voditeljica je Žana Kovačević.