Kontekst

Matković Leko: Većina zaraženih u New Yorku od 18 do 46 godina

U novom izdanju Konteksta govorimo o širenju i borbe protiv korona virusa.

Broj zaraženih novim korona virusom premašio je 1.200.000 u svijetu. SAD je najpogođenija zemlja, u kojoj je četvrtina ukupnog broja inficiranih. Dok se javljaju nova žarišta, najugroženiji je New York, u kojem su zdravstveni i bolnički kapaciteti dostigli maksimum. U Evropi – Španija i Italija su u vrhu prema broju zaraženih, ali i stopi smrtnosti.

Koliko se situacija mijenja iz dana u dan širom svijeta, kakve rezultate daju uvedene mjere? S kakvim se izazovima suočavaju zdravstveni radnici, ali i naučnici, koji nastoje što prije doći do adekvatne terapije, lijekova za sprečavanje infekcije i vakcina? Koliko se načini borbe protiv pandemije na sjeveru Evrope razlikuju od onih u ostatku svijeta?

O tome u Kontekstu razgovaramo s gostima: u Rimu je kardiolog i profesor na Medicinskom fakultetu Zlatan Lazarević, u New Yorku je biologinja i postdoktorantica s Univerziteta Columbia, koja radi na projektu razvoja terapije u borbi protiv korona virusa Ivana Matković Leko i u Kopenhagenu je ljekar koji radi u Urgentnom odjelu i član Danske agencije za upravljanje u hitnim situacijama Mudžahid Sebastian Abassi.

Emisiju je uredila Azra Hadžić, vodio Jakov Avram.