Iz programa Kontekst

Korona virus: Strah i razum

Svjedočenja iz Pekinga i Padove: kako se nositi s pritiskom vijesti o pandemiji virusa i sa izolacijom? Šta u ovom vremenu znači odgovoran odnos prema sebi i zajednici? Kako se Italijani pjevanjem sa terasa odupiru osjećaju panike i usamljenosti? Vijesti o korona virusu na svakom koraku. Osjećate da bez prestanka vrtite TV-kanale, portale kako biste […]

Svjedočenja iz Pekinga i Padove: kako se nositi s pritiskom vijesti o pandemiji virusa i sa izolacijom? Šta u ovom vremenu znači odgovoran odnos prema sebi i zajednici? Kako se Italijani pjevanjem sa terasa odupiru osjećaju panike i usamljenosti?

Vijesti o korona virusu na svakom koraku. Osjećate da bez prestanka vrtite TV-kanale, portale kako biste saznali nove informacije o pandemiji, broju umrlih, vakcinama, liječenju.

Kako ostati smiren i sabran u vrijeme korona virusa, kako provoditi vrijeme u karantinu ili samoizolaciji i gdje je granica između obaviještenosti i panike – ovo su teme današnje emisije.

O tome u Kontekstu govore hirurginja Nela Sršen, počasna konzulica Republike Hrvatske u Italiji, Vladimir Srdanović, novinar koji živi i radi u Pekingu već pet godina,

i Remzija Šetić, klinički psiholog iz Centra za mentalno zdravlje Stari Grad Sarajevo.

Voditeljica je Ivana Momčilović-Odobašić, emisiju je uredio Dragan Stanimirović.