Kontekst

Kontekst: Biti deminer

Nakon nedavne pogibije dvojice i ranjavanja jednog deminera u Bosni i Hercegovini postavljaju se pitanja: Je li moguće deminerima osigurati bolje uvjete rada? Kako deminirati preostala područja kontaminirana minama u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i na Kosovu? Ima li dovoljno novca za nastavak planiranog deminiranja? Šta sve podrazumijeva posao deminera? Je li dovoljno vrednovan, zašto su nesreće […]

Nakon nedavne pogibije dvojice i ranjavanja jednog deminera u Bosni i Hercegovini postavljaju se pitanja: Je li moguće deminerima osigurati bolje uvjete rada? Kako deminirati preostala područja kontaminirana minama u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i na Kosovu? Ima li dovoljno novca za nastavak planiranog deminiranja?

Šta sve podrazumijeva posao deminera? Je li dovoljno vrednovan, zašto su nesreće i dalje učestale?

O ovim pitanjima u Kontekstu govore: Marinko Tomašić, pirotehničar i sindikalni povjerenik u kompaniji FAS i Radoslav Živković, predsjednik Udruženja za borbu protiv mina „STOP Mines“ Pale.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović. Uvodnu priču iz Bosne i Hercegovine pripremila je Arduana Pribinja, a emisiju je uredio Dragan Stanimirović.