Iz programa Kontekst

Kontekst: Nacionalizam ili šovinizam?

Šta je nacionalizam, kada nastaje i koja mu je svrha i zbog čega se pretvara u šovinizam?

Povezane

Al Jazeera je u pet zemalja regije istraživala koliko nacionalizam na ovim prostorima jača ili slabi? Od krajnje agresivnog do historijski neutemeljenog, od institucionalizovanog do pokušaja legitimizacije na izborima. Na jačanje desničarskih organizacija i nacionalizma na istoku Evrope, Evropska unija upozorava već dvije godine.

Published On 31 Mar 2014

U novom izdanju emisije Granice istoka analiziramo ruske veze sa evropskim desničarskim strankama i odgovaramo na pitanje – je li glas za populiste glas za Vladimira Putina?  U našoj emisiji gostuju: britanski historičar Marko Attila Hoare i John Cox, profesor sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini. 

Published On 14 Jun 2019

Austrijska Vlada poslala je u proceduru dopunu zakona o zabranjenim simbolima terorističkih organizacija. Do sada su tim zakonom bili obuhvaćeni simboli grupe Islamska država Irak i Levant i Al-Kaide. Prema novom zakonu, tu će spadati, između ostalih, i simboli Hamasa ili Muslimanske braće, a prvi put i simboli, kako stoji u prijedlogu zakona, “fašističkog ustaškog […]

Published On 03 Oct 2018
Više iz rubrike Emisije
POPULARNO