Kontekst

Kontekst: Evropska unija nakon izbora

Izbori za Evropski parlament – sudbonosni ili historijski, kako su ih neki nazvali – donijeli su iznenađenja i na regionalnom i na evropskom nivou. Dosad je utvrđeno koliko zastupničkih mjesta pripada kojoj stranačkoj grupaciji, ali proces uspostavljanja nove evropske administracije će potrajati. Mnoštvo je kombinacija u formiranju većine, ali i interesa za pet ključnih funkcija Unije. U […]

Izbori za Evropski parlament – sudbonosni ili historijski, kako su ih neki nazvali – donijeli su iznenađenja i na regionalnom i na evropskom nivou.
Dosad je utvrđeno koliko zastupničkih mjesta pripada kojoj stranačkoj grupaciji, ali proces uspostavljanja nove evropske administracije će potrajati.
Mnoštvo je kombinacija u formiranju većine, ali i interesa za pet ključnih funkcija Unije.

U Kontekstu s našim gostima razgovaramo o tome u kojem smjeru ide Evropska unija i kako se sve može odraziti na zemlje Zapadnog Balkana.

U Zagrebu je docent na Fakultetu političkih znanosti Višeslav Raos, a u Beču predavač na Bečkom univerzitetu i naučni savjetnik na Austrijskom institutu za međunarodnu politiku Vedran Džihić.

 

Emisiju uredila Azra Hadžić, a vodi Jasmina Kos.