Iz programa Kontekst

Kontekst: Dvije godine blokade Katara

Dvije godine nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske odnose s Katarom i nametnule mu kopnenu, zračnu i morsku blokadu, još nema znakova skorog završetka krize u Zaljevu. Razlog koji su navele je navodna katarsko podržavanje terorizma te miješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja. Doha kategorički odbacuje te tvrdnje. […]

Dvije godine nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske odnose s Katarom i nametnule mu kopnenu, zračnu i morsku blokadu, još nema znakova skorog završetka krize u Zaljevu. Razlog koji su navele je navodna katarsko podržavanje terorizma te miješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja. Doha kategorički odbacuje te tvrdnje. U Kontekstu razgovaramo kako je blokada utjecala na Katar i njegove stanovnike, na odnose u regiji te u kom pravcu se situacija može dalje razvijati.

Naši gosti su: u Dohi Marwan Kabalan, direktor za političku analizu u Arapskom centru za istraživanje i političke studije,  u Beogradu Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator i analitičar stanja na Bliskom Istoku, i s otoka Raba Vedran Obućina, šef Odjela za Tursku i Bliski Istok u Institutu za evropske i globalizacijske studije.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović, a uredila Azra Hadžić.