Iz programa Kontekst

Kontekst: (Ne)vakcinacija i morbile

Sedmomjesečna beba preminula je sredinom marta na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu od posljedica ospica. U posljednjih mjesec dana povećan je broj oboljelih od te zarazne bolesti širom Bosne i Hercegovine, a svi oboljeli nisu vakcinisani. Zbog toga iz bolnica pozivaju roditelje da se odupru lobiju protiv vakcinisanja i da na vrijeme zaštite djecu. Srbija je […]

Sedmomjesečna beba preminula je sredinom marta na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu od posljedica ospica.

U posljednjih mjesec dana povećan je broj oboljelih od te zarazne bolesti širom Bosne i Hercegovine, a svi oboljeli nisu vakcinisani. Zbog toga iz bolnica pozivaju roditelje da se odupru lobiju protiv vakcinisanja i da na vrijeme zaštite djecu. Srbija je u evropskom vrhu po broju oboljelih od ospica, a Crna Gora je 2017. uvela kazne za nevakcinisanje djece od sto do dvije hiljade eura. Inače, pojava i komplikacije ospica mogu se spriječiti cijepljenjem djece od 12. mjeseca života. U prošlosti, broj oboljelih u zemljama bivše Jugoslavije bio je značajno smanjen, ali zbog uvjerenja jednog dijela roditelja da djecu ne treba vakcinisati, bolest se ponovno vratila u fokus.

Kako utjecati na roditelje da ispune svoju zakonsku obavezu – vakcinišu djecu i doprinesu kolektivnom imunitetu na zarazne bolesti poput ospica?

O tome i drugim aktuelnim pitanjima, koja se tiču cijepljenja, razgovarali smo s gostima ovog Konteksta: 

Aidom Pitić, specijalisticom epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, i epidemiologom Predragom Konom.

Emisiju vodila Jasmina Kos, uredila Nejra Kozarić.