Iz programa Kontekst

Kontekst: Revizija balkanske historije

Decenije prolaze, a regija se grčevito drži prošlosti, koju svako tumači kako želi. Državni organi šute ili reaguju sporadično, građani su uvjereni u ono što čuju ili su zbunjeni, nezainteresovani. Kako zaustaviti reviziju historije? Svake godine parastos Draži Mihailoviću u Višegradu i postrojavanje u organizaciji Ravnogorskog pokreta, visoki hrvatski zvaničnici, predstavnici Katoličke crkve i Medžlisa […]

Decenije prolaze, a regija se grčevito drži prošlosti, koju svako tumači kako želi. Državni organi šute ili reaguju sporadično, građani su uvjereni u ono što čuju ili su zbunjeni, nezainteresovani. Kako zaustaviti reviziju historije? Svake godine parastos Draži Mihailoviću u Višegradu i postrojavanje u organizaciji Ravnogorskog pokreta, visoki hrvatski zvaničnici, predstavnici Katoličke crkve i Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje na komemoraciji u Bleiburgu, veličanje Stepinca, unižavanje žrtava Jasenovca… I tako svake godine. I sljedeće ponovno. Jesu li najava zabrane komemoracije u Bleiburgu ili pokretanje postupka zbog okupljanja u Višegradu početak obračuna s revizionistima i ko bi trebao voditi tu bitku – pitanja su na koja večeras tražimo odgovore.

Gosti su: u Zagrebu historičar Tvrtko Jakovina, u Beogradu historičarka Branka Prpa i u Sarajevu Ermin Kuka, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Urednik je Dragan Stanimirović, a voditeljica Ivana Momčilović Odobašić.